Witamina K – występowanie oraz skutki niedoboru i nadmiaru.

Witamina K – występowanie oraz skutki niedoboru i nadmiaru.

Grupa K to grupa organicznych związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach, które są niezwykle ważne dla naszej krzepliwości krwi i zdrowia kości. Uważa się, że to witamina K należy do niezbędnych składników pokarmowych. Wspomaga układ sercowo-naczyniowy, może hamować rozwój niektórych chorób nowotworowych, wpływa pozytywnie na gospodarkę wapniową, posiada właściwości przeciwbólowe, przeciwgrzybicze, antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Czy wiesz, gdzie szukać tej witaminy? Umiesz rozpoznać skutki jej niedoboru lub nadmiaru? Jeśli nie- to zapraszamy do lektury!

witamina k

W jakich produktach występuje witamina K?

Można ją znaleźć w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, jarmuż i brokuły, a także w niektórych innych warzywach, takich jak seler naciowy, cukinia i marchew. Witamina K znajduje się również w soi, kapustach, jajach, mleku i serze. W przypadku uczulenia na te produkty można zażywać ją w postaci suplementu diety.

Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy K

Niektórzy ludzie mogą mieć niedobór witaminy K, ponieważ są uczuleni na niektóre pokarmy, takie jak brokuły i szpinak, lub mają problemy z jelitami. U osób dorosłych do niedoborów dochodzi jednak stosunkowo rzadko. Główne objawy niedoborów to:

  • obfite miesiączki lub krwiomocz
  • problemy z krzepliwością krwi
  • pojawianie się siniaków
  • biegunki
  • podatność na infekcje

 

Równie rzadko, jak do niedoboru, dochodzi do przedawkowania witaminy K. Wówczas zauważamy:

  • potliwość
  • uczucie duszności,
  • bóle serca,
  • bóle wątroby

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *