Uczulenia i alergie pokarmowe mogą przysporzyć nam wiele dyskomfortu. Przeczytaj nasz artykuł, aby dowiedzieć się czym jest nietolerancja glutenu i jakie objawy możemy u siebie zauwazyć.
Na czym polega nietolerancja glutenu?
Nasz układ pokarmowy i immunologiczny to naczynia połączone. Jeśli nasz organizm nie przyjmuje pewnych substancji jako korzystnych dla jego funkcjonowania to mogą pojawić się poważne problemy zdrowotne. Ostatnio coraz częściej mówi się o schorzeniach związanych z nietolerancją pokarmową. Nietolerancja glutenu jest zjawiskiem bardzo powszechnym i objawia się zazwyczaj problemami gastrycznymi po zjedzeni produktów zawierających wspominany już gluten. Niestety w współczesnym świecie, przetworzona żywność w większości posiada takie składniki. Osoby zmagające się z problemem nietolerancji muszą bardzo pilnować swojej diety, aby uniknąć codziennych nieprzyjemności. Warto też podkreślić, że istnieją specjalne diety eliminujące gluten. Co ciekawe korzystają z nich nie tylko osoby z nietolerancją.
Jakie produkty nie są wskazane przy nietolerancji glutenu?
Ta kwestia jest ogromnie ważna, ponieważ dieta zmienia w tym schorzeni wszystko. Nietolerancja glutenu wymaga od osoby chorej wyeliminowania produktów takich jak wszelkie zboża, pieczywo, alkohol, słodycze i wiele więcej. Pełną listę możesz znaleźć w internecie, chociaż polecamy najpierw uzgodnić tę kwestię z dietetykiem. Dobrze rozpisana dieta jest ciekawa i nie odbiera nam przyjemności z jedzenia. Możemy też wykonać ją na własną rękę, ale ważne są też kalorie i inne substancje.